Kenniscentrum Verwarming

Heeft u een vraag? Typ deze dan in de zoekbalk hieronder.

Waarom tikt mijn verwarming?

Tikt uw verwarming? Voor veel mensen is een tikkende verwarming een herkenbaar probleem. Dit heeft niet direct te maken met de ouderdom van uw verwarmingssysteem: ook een geheel nieuw aangelegde cv-installatie kan vervelende tikgeluiden veroorzaken. Ter geruststelling: het probleem is niet schadelijk voor uw cv-installatie.

Het tikken van uw verwarming wordt veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van uw leidingen. Metalen hebben immers de eigenschap om uit te zetten bij verwarming en te krimpen bij afkoeling. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. Ook als er teveel lucht in de leidingen zit, kan dit tik- of andere vreemde geluiden veroorzaken. Zorg dus allereerst dat u uw cv-installatie ontlucht.

radiator tikt

Andere mogelijke oorzaken voor het tikken van uw verwarming

 • Er knelt een leiding in een ophangbeugel
 • De beugel waarmee je verwarming vastzit staat onder teveel spanning
 • De leiding gaat door een te nauwe doorvoer in vloer of muur
 • De verwarmingsbuizen zijn over een te lange afstand niet ondersteund door een beugel, waardoor te veel druk wordt uitgeoefend op de dragende beugel
 • Wanneer er teveel lucht in uw radiator zit, wordt deze ongelijk warm. Hierdoor kan de radiator ongelijk uitzetten en dus tikgeluiden veroorzaken


Opsporen waar de tikgeluiden vandaan komen

In een reguliere verwarmingssituatie kan het lastig zijn om de bron(nen) van de tikgeluiden te ontdekken. Ga daarom systematisch te werk:

 • Schakel de cv-ketel in zijn geheel uit en laat het leidingstelsel afkoelen.
 • Draai alle radiatoren dicht
 • Zet de cv-ketel vervolgens aan en draai de radiator open die als eerste in het leidingstelsel is geplaatst. Wordt de radiator niet warm, dan is een andere radiator eerste in lijn.
 • Wacht rustig af totdat de radiator heet wordt. Hoort u geen getik? Ga door naar de eerstvolgende radiator.

Heeft u de bron van het getik gevonden? Probeer de beugel wat losser te draaien, of breng indien mogelijk een stuk isolatie aan tussen de beugel en de leiding/radiator. Blijft het probleem bestaan, of komt het tik vanachter een muur vandaan? Schakel dan bij voorkeur de hulp in van een professional.

Enkele tips met betrekking tot het tikken van uw verwarming

 • Door uw cv-installatie te ontluchten lost u het probleem niet altijd op.
 • Gaat u een nieuwe cv-installatie aanleggen? Maak gebruik van kunststof leidingen om vervelende tikgeluiden te voorkomen

De tikgeluiden ontstaan alleen bij het opwarmen en afkoelen van uw cv-installatie. Vooral als de opwarming heel snel gaat, kunnen tikgeluiden optreden. Dit is soms te verhelpen door de cv-ketel langzamer te laten opwarmen (modulatie van de ketel). Hier heeft u een modulerende ketel voor nodig én een thermostaat om dit te bedienen.

(5) Reacties

 1. Pingback: Hoe kan ik mijn radiator ontluchten? |

 2. Bij ons tikt het binnen in de cvketel, de verwarmingselementen zelf doen dit niet en de buizen ook niet. Hij tikt inderdaad altijd bij het opwarmen of afkoelen, dus als de verwarming aangaat maar ook als er iemand gaat douchen of als de warme kraan aangaat. Is het tikken binnenin de cvketel net zo onschadelijk als in de leidingen?

  • Beste Bo,
   Het tikken zou veroorzaakt kunnen worden door de ontsteking zodra warmte of warm water gevraagd wordt. In dat geval is het niet schadelijk. Bij twijfel zou u uw installateur hier even naar moeten laten kijken tijdens het periodieke onderhoud.

 3. Bij ons tikt er maar 1 radiator, van de 6, al geruime tijd. De laatste tijd lijkt het erger te worden en lekt die radiator soms. Ik heb geen idee hoe dit kan, kan iemand mij helpen?

  • Als er lekkages optreden is het in elk geval niet goed. Ik zou u willen adviseren om direct hulp in te roepen van een GasNed-installateur.

   In het algemeen wordt tikken veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van het metaal van de leidingen en radiatoren. Dan treedt dit op bij het opwarmen en afkoelen van de installatie. Dit is normaal maar soms irritant.

   Een andere oorzaak kan zijn dat er lucht in de radiator zit. Soms veroorzaakt dat een tikkend, meer druppelend geluid. De oplossing is uiteraard ontluchten. Vergeet niet na het ontluchten de druk te controleren!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal niet worden weergegeven. Alle gemarkeerde velden zijn verplicht *

Meer in Verwarming
Waarom staan radiatoren vaak onder een raam?

Dat radiatoren vaak onder het raam staan is historisch gegroeid. Toen de centrale verwarming met radiatoren werd geïntroduceerd, bestond er...

Sluiten