Kenniscentrum Verwarming

Heeft u een vraag? Typ deze dan in de zoekbalk hieronder.

Hoe kan ik mijn radiator ontluchten?

Radiatoren ontluchten is iets wat u het beste jaarlijks kunt doen. De radiatoren worden daardoor sneller en beter warm, wat op termijn energie bespaart. Ook voorkomt u zo dat uw cv-installatie gaat tikken of andere vreemde geluiden gaat maken, doordat luchtbellen door de leidingen heen schieten. Het ontluchten van de leidingen en radiatoren is niet moeilijk. U heeft in principe geen vakman nodig om dit te doen. Als u de onderstaande stappen volgt, moet het goed komen.

Radiator ontluchten

Radiatoren ontluchten: stap voor stap uitleg

 1. Zet alle radiatoren in huis open en laat de cv-installatie minimaal 10 minuten werken (langer als u een grote woning heeft). Zo wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen.
 2. Zet de thermostaat zo laag mogelijk, zodat de cv-ketel stopt met verwarmen
 3. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Heeft u een digitaal display, dan mag de stekker in het stopcontact blijven zitten.
 4. Wacht minimaal 10 minuten voordat u de verwarming gaat ontluchten.
 5. Begin met het ontluchten van de radiator op het laagste punt in uw woning. Om de radiator te ontluchten heeft u een speciaal sleuteltje nodig, waarmee u het ontluchtingsventiel open draait. Dit ventiel bevindt zich doorgaans aan de zijkant, bovenin de radiator (lucht is immers lichter dan water, dus stijgt op).
 6. Draai het ventiel open (met een vocht absorberend doekje erbij) en draai direct dicht zodra er water uitkomt. Let op: het water in het cv-systeem is donkerbruin tot zwart. Ligt er een vloer die gevoelig is voor water en vlekken? Zorg dan dat u deze goed afdekt.
 7. Herhaal deze stappen bij de volgende radiatoren. Werk van de benedenverdieping naar de zolder toe.
 8. Als u alle radiatoren heeft gehad, moet het expansievat nog worden ontlucht. Dit is het grote (meestal rode) vat naast uw cv-ketel. Deze ontlucht u op dezelfde manier als de radiatoren. Vergeet de ventielen op de hoogste punten van uw leidingen niet.
 9. Is alles ontlucht? Stop dan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. De cv-ketel zal weer gaan verwarmen en warm water door de leidingen pompen. Controleer of de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar is. Dit kunt u aflezen op de manometer (drukmeter) op uw cv-ketel. Bij moderne cv-ketels kunt u dit aflezen op een digitaal display. Let op: de vereiste waterdruk kan verschillen per merk en type cv-ketel.

Is de druk te laag? Dan is bijvullen van de installatie noodzakelijk voor een optimale werking. Na het bijvullen dient u de installatie opnieuw te ontluchten.
Is uw cv-installatie goed bijgevuld en heeft u last van tikkende geluiden? Lees hier waarom uw verwarming tikt en hoe u dit oplost.

Heeft u veel lucht in de cv-installatie en moet u vaak bijvullen met water? Dan kan het zijn dat u ergens een lekkage heeft. In dat geval is het wel raadzaam om een professional in te schakelen. Hij kan oorzaken snel traceren en oplossen, ook als de lekkende leiding in de wand of vloer loopt.

(12) Reacties

  • Het merk en type is ons helaas niet bekend. Een verstelbare engelse sleutel is goed verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en heeft ook gladde bekken. Dat maakt hem ook geschikt voor dit soort montage. Gebruik hiervoor nooit een tang met geribde bekken zoals een waterpomp tang!

 1. Geachte meneer van GasNed,

  Een van onze drie zonen heeft tikkende verwarmingsbuizen.
  In die woning ( jaren 50) zitten zowel “nieuwe” radiatoren met ontluchtingsnippel, maar ook erg grote oude, met dikke 32mm(?) buizen aangesloten, radiatoren. Hier zit geen ontluchting op.
  – Wat is hier de beste manier om de installatie om zoveel mogelijk lucht uit de installatie te krijgen?

  Een andere zoon heeft een woning met uitsluitend vloer en wandverwarming. Geen radiatoren. Installatie met speciale zonneboiler etc.
  – We hebben ons wel eens afgevraagd of zo`n verwarmingsinstallatie ook eens ontlucht moet worden en zo ja, hoe doe je dat dan het beste?

  Met vriendelijke groeten,
  A. Boonstra
  Appelscha.

  • John (adviseur GasNed) - Beantwoorden

   1. Tikkende verwarmingsbuizen zijn niet altijd te voorkomen. Metaal zet uit als het warm wordt. Het ‘zetten’van de leidingen en radiatoren in de beugels kan tikken veroorzaken.

   2. Als de radiatoren met buizen naar boven zijn aangesloten zet u de radiatorkraan open en ontlucht u boven in de installatie.

   3. Ontluchten kunt u over het algemeen op de ketel en verdelers.

   Na bijvullen moet u altijd ontluchten, en enige tijd hierna nogmaals. Moderne ketels doen dit automatisch.

 2. Hoi ik heb ook last van tikkende buizen en soms horen we een flinke knal van de verwarming boven komen…waterdruk loopt ook heel langzaam naar beneden…
  Kan er dan een lekkage ergens zitten. En of moet ik het systeem goed ontluchten. ?
  Vooral het knallen gaat soms best hard…

  Mvg Dennis

  • John (adviseur GasNed) - Beantwoorden

   Tikken kan geen kwaad in de buizen. Maar die knal is niet goed. Die ketel moet afgesteld worden. Dit zou ik snel laten onderzoeken door een service monteur.

 3. Er is 1 radiator die van boven niet ontlucht kan worden sleuteltje past niet.
  Ook krijg ik het expansievat niet ontlucht zit muurvast dus niet open te draaien.

  • John (adviseur GasNed) - Beantwoorden

   Laat dit door de service monteur nazien bij het volgende onderhoud. In sommige gevallen is een radiator zo aangesloten dat er niet ontlucht hoeft te worden. De expansievat ontluchter vervangen zou ik laten doen bij vervangen van het vat.

 4. Hoi, men heeft bij mij 1 radiator volledig in de hoek geplaatst en nu kan ik er niet met de ontluchtingssleutel aan. Is er een andere manier dat ik mijn radiator kan ontluchten?
  Vriendelijke groeten, Jan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal niet worden weergegeven. Alle gemarkeerde velden zijn verplicht *

Meer in Verwarming
Waarom tikt mijn verwarming?

Tikt uw verwarming? Voor veel mensen is een tikkende verwarming een herkenbaar probleem. Dit heeft niet direct te maken met...

Sluiten